nordicbioenergy2007.se - Information om Bioenergi    Ekologisk trädgård

En ekologisk trädgård

Åh så underbart, ekologiskt! Ja, det låter onekligen mycket trevligt och så politiskt korrekt men låt oss se lite närmre på vad detta egentligen innebär. När man talar om en ekologisk trädgård så handlar det hela om ekosystem. Olika regioner och platser har olika ekosystem så man kan inte säga att vad som helst som odlas naturligt är ekologiskt av den enkla anledningen att det kanske inte hör hemma på plats. Det finns mycket som skulle kunna växa på olika håll men det betyder inte att det hör hemma naturligt på varje plats.

Samtidigt så sker det en naturlig förändring av ekologi. Djur kan föra med sig frön från en plats till en annan och på andra sätt kan nya arter introduceras och förändra det ursprungliga ekosystemet. Dessutom kan förändringar av klimat leda till att man får en annan slags flora. Det här kan ske plötsligt eller ta tid och det finns de som viger sitt liv åt att ta reda på varför en viss fjäril inte dyker upp i ett visst område eller varför en viss larv valt att försvinna under ett årtionde för att sedan dyka upp igen.


Man måste inte lära sig allt om ekosystem för att odla ekologiskt. Det räcker bra med att ta reda på vad som växer naturligt på plats för att sedan välja dessa arter och växter. I en lokal växthandel så bör man kunna få smarta råd och dessa bör man ta. När man väljer det som trivs i området så lär man lyckas bättre med sin trädgård och det är ju ett mål som de flesta har då de ger sig in på trädgårdsskötsel.

 

Mer om biologiskt och ekologiskt

Planera en ekologisk trädgård

Egentligen så kan det tyckas lite märkligt att tala om ekologi och trädgård för om man odlar i sin egen trädgård så blir det ju sällan något annat än ekologiskt. Men en ekologisk trädgård handlar om så mycket mer än egna morötter och äpplen. Faktum är att man måste se på mer saker för att en trädgård ska vara bra för miljön. Den som introducerar arter som inte hör hemma i området kanske tycker att detta är fint och lite exotiskt men då ska man tänka på att växter påverkar andra växter och även djurliv så vill man att det ska vara ekologiskt så får man tänka lite längre än färg och doft. Vill man gärna ha arter som skulle kunna störa det som är naturligt på plats så får man eventuellt satsa på ett växthus för detta.

Egen näring

En del ser den ekologiska trädgården som ett sätt att ta hand om sin egen matförsörjning. Det är få som kan göra detta till hundra procent för då måste man nästan bo på ett sätt som gör det möjligt med stora odlingar samt möjlighet att ha kor, får eller andra djur som kan bidra till hushållets föda. Det kan dock bli ett fint komplement med potatis, frukt, kryddor och annat som man kan plantera i sin egen trädgård. Mycket kan man ju förvara för användning under hela året och annat får man laga till i form av sylter och liknande för att ha längre behållning av. Om man är intresserad av att skapa sin egen näring så kan detta vara kanon. Dessutom så kan man tillföra näring i rabatter och odlingar genom egen kompostering vilket sluter cirkeln av ett ekologiskt kretslopp. Numera så finns det mycket smart kompostering som man till och med kan syssla med i en källare i ett bostadshus för att sedan tillföra näringsrik jord ute i rabatten där man odlar jordgubbar och smultron.

Nya idéer och koncept

När det gäller en ekologisk trädgård så kan man hela tiden få nys om nya koncept. Förutom plantor och kompost så kan man lära sig mer om naturliga material för smyckning av trädgården. Det kan till exempel vara fint att återanvända lastpallar av trä för att skapa unika rabatter. Hur man väljer att utforma sin trädgård är förstås privat och i enlighet med egen smak men ibland kan man få ut en hel del av att prata med grannar som har fina trädgårdar. Sedan finns det ju enormt mycket information att tillgå online via bloggar och andra källor där man kan läsa, se bilder och film om ekologisk planering av trädgård.

 

© nordicbioenergy2007.se